Vorig weekend met mijn geliefde en enkele vrienden doorgebracht op het eiland Texel, in een alleraardigste B&B: Isola Bella.
Wat ik helemaal leuk vond was dat ik de professioneel uitgeruste keuken mocht gebruiken om te koken voor onze groep. Ik heb dan ook een poging gedaan om een echt Texels gerecht op tafel te zetten, of in ieder geval toch een gerecht met Texelse ingrediënten.
Op Texel kan je niet om lam heen, op een bevolking van zo’n 9000 inwoners lopen er ongeveer evenveel schapen rond en in de lente huppelen er zowat 17.000 lammetjes door de weide. Veel van deze lammetjes worden naar Frankrijk geëxporteerd om er verkocht te worden als ‘agneau de pré-salé’, lam van zoute weiden: het vlees is mede gekruid door het gras en de kruiden van de weiden die, door de nabijheid van de zee, zoutig zijn.
Wij dus naar slager Goënga (je kan daar ook online bestellen en laten bezorgen in heel Nederland).
Ik heb er lamsschenkel gekocht, een goedkoop, ’technisch’ stukje vlees, maar o zo lekker indien goed klaargemaakt.
In het supermarktje dat bij de slager hoort hebben ze ook een mooie keuze uit lokale biertjes. Ik kocht een paar flesjes ‘Stormbock’ van de Texelse bierbrouwerij. Een paar flesjes voor het gezelschap, eentje voor de chef (je moet toch proeven wat je in de keuken gebruikt…) en eentje voor het gerecht.
Eerst maakte ik een goede kruidenboter met veel peterselie, selderie, beetje zout etc. Ik wou het Texels houden, dus zonder mediterrane smaken als look en thijm of marjolijn. Met die boter heb ik de schenkels ingewreven en er zelfs wat tussen bot en vlees geduwd. Je kan dan best eerst een opening maken met een scherp mesje.
Op een bedje van fijngesneden worteltjes, uien en prei heb ik de schenkels fier rechtop gezet en individueel verpakt in alu-folie met op het laatst een scheut Stormbock erbij. Goed dichtmaken en in een oven van 180° ruim 2,5 uur laten garen. Het vlees moet van het bot vallen.
Geserveerd met vers gebakken brood (ovens genoeg in de keuken van de B&B!), gebakken krieltjes, gestoofde rode en gele bietjes (zelfgeplukt, uit de tuin van de B&B!) en met Texelse honing geglaceerde worteltjes.
Als toetje: een sabayonne, geklopt met diezelfde Stormbock.

Volgende keer ook een Texels kaasplankje met Texelse bieren na het hoofdgerecht…
Mijn lief heeft een video-impressie gemaakt van ons verblijf op Texel, je vindt het hier.