Gister vond ik een recept op de door mij fel gesmaakte website van Bon Appétit. Iets met broccoli. Alleen, zo dwalend door de supermarkt vond ik daarvan enkel porties waar ik als alleenwonende ruim 3 dagen mee toekom. En ik heb geen zin in drie da­gen broc­coli. Maar als ik nu eens paddenstoelen gebruikte? Het resultaat: padden­stoelen­brood­pudding.
Koop paddenstoelen. Champignons, bruin of niet, mogen maar andere ook. Ik vond akkerzwammen. Borstel ze schoon en versnij in hapklare brokjes. Bak aan in ruim boter, voeg gesnipperde ui en geplette knoflook toe en laat nog even pruttelen.

Snij witbrood in grove stukken en leg in een ovenschaal. Meng enkele eieren met volle melk en een handvol geraspte parmezaan. Kruid met zout en ruim peper. Gooi de paddenstoelen mét boter bij het brood en overgiet alles met het ei-melk-parme­zaan mengsel. Zorg dat alles onderstaat en dat het brood zo veel mogelijk van het vocht opslorpt.
Overdek met enkele dunne sneetjes panchetta (gewone, maar zeer dun gesneden bacon is ook goed) en bestrooi met parmezaan. Schuif een aan 200° voorverwarmde oven in en oefen geduld. Na 20 minuten of zo zou het spul klaar moeten zijn: licht gebruinde bovenkant, net gestolde saus.
Laat eventjes afkoelen en eet smakelijk.

ps. vegetariërs laten de pancetta weg: bijna zo lekker. Bijna.