Dit stukje hoort bij het filmpje dat José maakte en dat je hier kan bekijken: het Videomens.

Tomatensoep: hak uien, teentjes look, zongedroogde tomaten* en trostomaten in grove stukken, gooi alles in een pan en laat zweten. Gooi ook de takken van de tomaten erbij en een weinig gerookte paprika. Die vind je bij de betere Spaanse specialiteitenwinkel.
Overgiet met een goede kippenbouillon, zelfgemaakt of van een goed merk zonder kleur-, bewaar- of smaakstoffen. (In Nederland: de kleinste soepfabriek)
Laat rustig pruttelen.
Haal die takkebossen eruit en mix fijn. Bak er als garnituur in blokjes gesneden chorizo bij. Proef en kruid bij indien nodig.

Waldorfsalad: versnipper een zoetzure appel, besprenkel met citroensap tegen het oxyderen. Versnij een knolselder tot een julienne (of haal hem door een mandoline). Haal het mes door een handvol gepelde walnoten. Hussel knolselder, appel en noten door elkaar met zo weinig mogelijk (zelfgemaakte) mayonaise.

Rosbief: wrijf het vlees in met olijfolie, besprenkel langs alle kanten met peper en zout. Schroei dicht aan alle kanten in een hete, droge pan. Leg in een ingeoliede braadslee en schuif de voorverwarmde (160°) oven in. Check de kerntemperatuur: 72° is goed. Wanneer gaar, leg op een warme plek weg, eventueel onder wat aluminiumfolie. En ‘op zijn kop’ wat boven lag in de oven moet nu onderaan. Voor het serveren in dunne plakken snijden en bestrooien met een weinig zeezout of fleur de sel.

Aardappelen: kook kruimige aardappelen tot net niet gaar, versnij en bak in ruim boter goudgeel.

Smakelijk!

*Neem droge zongedroogde tomaten, dus niet in een olie of vinaigrette. Vind je die niet, gebruik dan tomatenpuree.