Dit stukje hoort bij het filmpje dat José maakte en dat je hier kan bekijken: het Videomens.

Sint Jakobsvruchten met chorizo: haal het velletje van de chorizo en snijd in dunne schijfjes. Snij eventueel de Sint Jacobsvruchten overlangs in twee. Bak op een zacht vuurtje de sneetjes worst tot zij hun vet vrijgeven. Bak de sneetjes zeevrucht zeer kort mee. Leg op het bord eerst een paar sneetjes worst, dan de Sint Jakobsvruchten en bedek weer met een laagje worst.

Rijst ‘A Banda’: maak een goeie visbouillon met graten en koppen die je bij de visboer gratis meekrijgt, vraag wel naar niet te vette vis, geen zalmkoppen bv. maar kabeljauwkop is prima, graten van platvis als griet, pladijs, tong. Doe er ook een paar stukken voorgeweekte bakeljauw (gedroogde kabeljauw) bij en een bouquet garni van laurier, thijm, peterselie(stengels). Eventueel ook wat prij en selder. Breng aan de kook, laat niet langer koken dan 20 minuten! Filter er eerst de grootste brokken uit (hou de stukken gedroogde vis apart). Klaar met eiwit en eischelp en fijngehakte tuinkruiden en giet door de chinois.
Fruit in een pan wat ui of sjalot aan, voeg versnipperde bakeljauw toe, 1 deel rijst en 2 delen visbouillon. Laat ± 20 minuten pruttelen. Niet roeren, op de bodem moet de rijst een klein beetje aanzetten.

Kabeljauw met een korst van tapenade: Vraag je visboer een mooi stuk kabeljauwhaasje. Andere witvis mag ook maar zorg dat het een mooi dik stuk is. Leg samen met wat trostomaatjes in een geolied bakblik. Leg op de vis een laag tapenade: een min of meer fijn gemixt mengsel van zwarte olijven, brood, kappertjes, pijnboompitten, zongedroogde tomaten en olijfolie. Bedek met enkele fijne schijfjes bio-citroen en schuif een voorverwarmde oven (180°) in. ± 30 tot 35 minuten later, afhankelijk van de dikte van de vis, is alles klaar.

Smakelijk!