Niets is lekkerder dan een kom warme soep als het buiten koud is. Het is nog wel niet echt koud, maar ik heb toch maar al een flinke pot soep gemaakt. Wintersoep, met veel winterse groenten: elke mogelijke knol kan erin.
Het is een landelijke soep: niet mixen dus en zorg dat er maar lekker grote (doch hapklare) brokken in zitten.
Ik begon met uien: schillen, grof snijden en de pot in. Laat volgen door een handsvol gekneusde looktenen. Schil en snij een paar winterpenen, een bos selder en een knolselder. Een bouquet garni: een paar laurierbladeren, een bos peterselie en een paar takken tijm. Laat uitvoerig zweten, olie of boter toevoegen hoeft niet. Zout en peper wel.
Een paar kruimig kokende aardappelen zorgen voor een lichte binding. Overgiet met koud water tot alles net onder water staat en laat een paar uur op een zacht vuurtje sudderen. Krijg je het vuur niet zacht genoeg, maak dan een grotere hoeveelheid in een grotere pot.
Wat er ook bij mag: een ambachtelijke, verse rookworst of een mooi stuk gerookt spek, versneden in flinke dobbelstenen.
De soep is klaar op het ogenblik dat je niet meer aan de geur kan weerstaan.
Prima om gekoeld te bewaren voor nog koudere dagen of om uit te delen aan vrienden en familie.