Ik ben geen toetjesmens. Ik hou eigenlijk niet (zo heel veel) van zoet en ik heb dus eigenlijk ook niet zoveel met desserts. Eigenlijk zie ik een toetje meer als een soort verplicht nummer dat nu eenmaal bij een maaltijd hoort. Maar mijn gasten van gisteren vonden mijn ‘Belgische tiramisu’ wel heel lekker. Hierbij dus het recept.
Sla flink wat platte kaas (kwark voor de Nederlandse vrienden) luchtig met suiker naar smaak. Sla een aantal eiwitten tot lekker stijf schuim en spatel dat onder het kaas- en suikermengsel.
Ondertussen heb ik een flesje McChouffe met suiker laten inkoken tot een stroperige consistentie. Week hierin een aantal Bastogne koekjes (andere speculaas mag ook denk ik). Vul dessertkommetjes voor de helft met de kwarkmousse en leg er een koekje bovenop. Afdekken met wat vershoudfolie en in de koeling met die dingen.
Vlak voor het opdienen maak je een sabayonne op basis van McChouffe. Gebruik hiervoor de dooiers van de eiwitten die je voor de mousse gebruikte en lepel in elk desserkommetje een dikke laag. Onmiddelijk serveren, het warm-koud effect is de helft van het plezier.