A la carbonara, niemand die echter zeker weet waar die benaming vandaan komt of wat die houtskoolbranders of mijnwerkers er mee te maken hebben. Oorspronkelijk is het een gerecht met spekjes, eierdooiers, parmezaan en pasta. Gewoonlijk spaghetti, maar andere pasta kan ook.

Je bakt die spekjes uit in een pan en gooit er de gekookte pasta over. Losgeklopte eierdooiers en de kaas erover (van het vuur af, die dooiers moeten vloeibaar blijven) en serveren. Lekker.

Maar ik maak graag mijn eigen variant. Met gerookte zalm. Het koken zelf duurt even lang als het koken van de pasta, maar je doet er goed aan een en ander voor te bereiden. Mise en place heet dat met een duur keukenwoord. Neem een flinke bos dille, haal de dunne blaadjes van de dikke stammen die erin zitten en hak zo fijn mogelijk. Snij plakken gerookte zalm (±100g per persoon) in fijne reepjes en sla een paar eierdooiers los (3 per persoon). Pasta (200g per persoon) al dente koken, afgieten en met flink wat olijfolie terug in de pot gooien om terug op temperatuur te komen. Roer er de dille en de reepjes zalm onder, haal van het vuur af en meng er de eierdooiers bij. Snel opdienen!

Maak er niet te veel van: dit spul verzadigt snel en achteraf terug opwarmen is een heikele kwestie wegens de eierdooiers.