Mijn vriendin had van een collega lekkere stoofpeertjes en -appeltjes uit eigen tuin gekregen. Dan zit je daar naar die berg fruit te kijken en je vraagt je af wat er mee te doen. Een deel van die peertjes had ik al verwerkt in een dessertje (peertjes paar uur stoven in een siroop met een vanille-stokje, in een ovenschaal overgieten met een à la minute geklopte sabayon van Noilly Prat en onder de grill gratineren), maar er bleven er nog een flink wat over. En toen dacht ik aan konijn. Lekker met pruimen dus ook lekker met ander fruit. Toch?
Het konijn ben ik gaan kopen bij de Marokkaanse slager. Daar krijg je dat beest nog met alles wat er bijhoort: kop, lever, niertjes, hart en longen.
Mijn recept: een flinke, gesnipperde ui met een beetje boter in een lekker zware pot aanstoven, de stukken vlees met wat boter in een pan aanbraden (ook die kop, lever etc.!) en toevoegen aan de pot. De pan deglaceren met bier en ook dat de pot in. Voor het bier gebruik ik graag McChouffe: een donker bier dat zeker niet te zoet is maar een lekkere volle smaak heeft. Dan een aantal van die appels en peren in kwartjes snijden, ontdoen van klokhuis en steeltjes en mee de pot in. Teentje look mag ook. Onderzetten met bier (ik had in totaal 4 kleine flesjes nodig) en een paar uur laten pruttelen. Kruiden met zout en peper en ruim veel Râs el Hânout.
Van mijn vriendin moest ik, voor het serveren, de kop, of liever dat schedeltje wel even uit de pot vissen. Dat lijkt me geen slecht idee als je met fijngevoelige lieden de tafel deelt. Het resultaat? Absoluut niet zoet, of toch minder zoet dan de versie met pruimen, een heerlijk kruidig aroma van het fruit in combinatie met die Râs el Hânout, en vlees dat als draadjesvlees van het bot afviel.