Een snel en eenvoudig, doch smakelijk gerechtje! Koop een goede camembert*. Zeker in dit geval liever te jong dan te oud. Licht overrijpe camembert heeft misschien nog niet dat uitgesproken ammoniak-aroma, maar als je hem gaat opwarmen dan wordt het echt ondraaglijk. Haal die kaas uit doos en papier (kijk ook goed of er geen andere papiertjes op aangebracht zijn) en deponeer in een ovenschoteltje, al dan niet bekleed met bakpapier. Ik gebruik van die ronde aardewerken schoteltjes waar ook wel een crema catalan in geserveerd wordt. Een camembert past er net in.
Schuif schoteltje met inhoud in een voorverwarmde oven van 200º en laat daar 20″ rustig staan.
Ondertussen kan je een groen slaatje maken dat er bij kan. Voor een paar ideeën over sla, zie “Smoske”. Brood kan je erbij geven, eventueel ook wat charcuterie als gekookte of gedroogde hesp, of flinterdunne sneetjes droge worst. Of waarom niet, in plaats van brood, een lekker aardappeltje: een krieltje, een asperge-aardappel (beter gekend als “ratte”) of een authentiek oud Belgisch ras als de “Corne de Gatte”. Je vindt die tegenwoordig zelfs in het grootwarenhuis. Groot voordeel voor de moderne huischvrouw (en -man), je mág en kan die aardappeltjes niet schillen en ze liggen al gewassen in het groentekraam. Iets minder dan 20″ de stoompot in en klaar.
corne de gatteDe Rolls Royce der aardappelen: de Corne de Gatte.

Na 20″ haal je het kaasje uit de oven en je kan aan tafel: alleen even het deksel uit de kaas snijden en je kan beginnen soppen met brood of stukje aardappel. Een draai uit de pepermolen kan geen kwaad, zout hoeft niet: de meeste kazen hebben al een behoorlijk hoog zoutgehalte met het oog op bewaring.
Er is wel een probleem. Ik vind één kaasje eigenlijk net iets te veel voor een enkele persoon. Maar te klein voor twee…

Vegetarische variant: vraag de kaaswinkel naar vegetarische camembert, en vergeet de fijne vleeswaren.

*Politiek incorrect statement: ter bescherming van de volksgezondheid heeft het de Europese instanties behaagt de productie van ‘rauwmelkse’ kazen tegen te gaan. Volgens Brussel zou enkel gepasteuriseerde melk gebruikt mogen worden. Smaak is onbelangrijk en ondergeschikt. Ik ben het hier niet mee eens. En bovendien, geen enkele bacterie overleeft 20″ in 200º. Zoek dus een eerlijk, van rauwe melk gemaakt kaasje. Het staat op de verpakking.